شاید این روزها عبارت هوش هیجانی را در مکانهای مختلف بشنوید و تصور کنید که احتمالا دانشمندان به تازگی با آن آشنا شدهاند! اما خوب است بدانید که این مفهوم نه تنها جدید نیست، بلکه…
شاید این روزها عبارت هوش هیجانی را در مکانهای مختلف بشنوید و تصور کنید که احتمالا دانشمندان به تازگی با آن آشنا شدهاند! اما خوب است بدانید که این مفهوم نه تنها جدید نیست، بلکه در حقیقت همین مفهوم با نامهای مختلف، بیش از یک قرن است که دغدغه روانشناسان میباشد. امروزه بسیاری از افراد در پی این هستند که درمورد هوش هیجانی یا EQ خود اطلاعاتی به دست آورند. اگر میخواهید ویژگی های یک فرد با هوش هیجانی بالا را بدانید، توصیه میکنیم تا انتهای این مقاله همراه رشدانا باشید.
زمانی در علم روانشناسی صحبت از هوش هیجانی به میان آمد که دانشمندان به این سوال رسیدند که آیا علاوه بر بهره هوشی، میتوان انواع دیگری هوش تعریف کرد یا خیر؟ همان زمان بود که آنها با این مفهوم آشنا شدند. به اعتقاد دکتر جان مایر، محقق و استاد روانشناسی دانشگاه نیوهمپشایر، منظور از هوش هیجانی عملکرد اجتماعی مفیدتر است. به عبارت دیگر زمانی میتوانیم بگوییم که یک نفر هوش هیجانی بالایی دارد، که آن فرد عملکرد خوبی را در جامعه از خود بروز دهد. این گونه افراد قادر هستند راحتتر با احساسات دیگران درگیر شوند و به درک مشخصی از نظرات آنها برسند. افراد با هوش هیجانی بالا یا (High Emotional Intelligence)، در برقراری ارتباط و مدیریت رفتار خود قوی هستند.
تا این قسمت مقاله توضیح دادیم که منظور از هوش هیجانی چیست. اگر این موضوع برای شما سوال شده است که آیا شما هم از هوش هیجانی بالایی برخوردار هستید یا خیر، ادامه مقاله را از دست ندهید. در این قسمت به شما خواهیم گفت که ویژگی هایی که نشان می دهد هوش هیجانی شما بالاست ، چه مواردی هستند؟
آیا به ملاقات با آدمهای جدید علاقه مند هستید؟ و یا اینکه پس از آشنایی کوتاه مدت با کسی، تمایل دارید سوالهای متعدد از او بپرسید؟ اگر این گونه هستید درجه خاصی از همدلی به عنوان یکی از اجزای اصلی تشکیل دهنده هوش هیجانی، در وجود شما قرار گرفته است. انسانهایی که توانایی همدلی بالایی دارند، پذیرای احساسات دیگران هستند، در رفتارهایشان به این نیازها توجه میکنند و درمورد غریبهها کنجکاوند معمولا انسانهایی با EQ بالا میباشند.
به اعتقاد بسیاری از روانشناسان مطرح دنیا، اکثر رهبران استثنایی در طول تاریخ، دارای ویژگیهای مشترک زیادی با یکدیگر هستند. داشتن استعدادهای مختلف، بلند همتی، اخلاق کاری قوی و درجه بالایی از هوش هیجانی از جمله ویژگیهای بارز رهبران است. در نتیجه تحقیقات آمده که 90 درصد تفاوتهایی که افراد معمولی با رهبران بزرگ دارند، ربطی به توانایی ادراکی آنها ندارد، بلکه مربوط به میزان هوش هیجانی است.
یکی از بزرگترین نشانههای خود آگاهی، صادق بودن با خودمان است. برای شناخت بهتر خود باید از موضوعاتی که در آن مهارت دارید، جاهایی که نیاز به تمرین بیشتر دارید و هر آنچه که مربوط به قوت و ضعف میشود، اطلاع پیدا کنید. یک فرد با EQ بالا میداند که چگونه نقاط ضعف و قوت خود را شناسایی کند، چگونه آنها را در ذهنش تحلیل کند و چگونه بتواند موثرترین کارکرد با استفاده از ویژگیهای خود را به دست آورد. به دست آوردن این اطلاعات سبب به وجود آمدن اعتماد به نفس بیشتر در فرد میشود که این مورد نیز یکی از ویژگیهای EQ بالا است.
اگر با شنیدن هر صدا، خواندن هر نوشته یا فکر گذرایی تمرکزتان به هم میریزد، باید بگوییم که این امر شما را از عمل کردن در سطح بالای هوش هیجانی بازمیدارد. فردی که دارای EQ بالا است توانایی مقاومت در برابر عوامل حواس پرتی را دارد. به بیان دیگر این دسته از افراد در شرایط بحرانی و یا پر سرو صدا و… قادر به انجام هرکاری میباشند و تمرکز حواس بالایی دارند. تحقیقات روانشناسان ثابت کرده که چنان چه فردی در کودکی بتواند بر کار یا درس تمرکز کند و یا انجام بازی و تفریح را به بعد از انجام تکالیفش موکول کند، به جرات میتوان گفت که این کودک در بزرگسالی هوش هیجانی با سطح بالایی خواهد داشت. این ویژگی یکی از مهمترین مواردی است که در موفقیت افراد تاثیری چندین برابر بیشتر از بهره هوشی یا همان IQ دارد.
معمولا برای همه ما پیش میآید که در طول یک شبانه روز تغییرات هیجانی زیادی را تجربه کنیم. در اکثر مواقع نیز متوجه نمیشویم که باعث و بانی این موج عظیم عصبانیت از کجا است. یکی از مهمترین دلایلی که ثابت میکند یک فرد خودآگاهی دارد، توانایی شناختن دلایل هیجانات و اندوه است. با کسب خودآگاهی به جای اینکه به غلط متوجه هیجانات خود شوید و یا آنها را نادیده بگیرید، قادر خواهید بود آنها را در لحظه بروز بشناسید و کنترل کنید. انسانهای باهوش هیجانی بالا در لحظه فوران هیجانات کمی صبر میکنند، احساسات خود را درک کرده و تاثیر هیجانهای خود بر شرایط را ارزیابی میکنند.
یکی از نشانههای داشتن هوش هیجانی بالا این است که افراد با این ویژگی، میتوانند با انسانهای اطراف خود روابط موثر و راضی کنندهای داشته باشند.
یکی از جنبههای هوش هیجانی، هویت اخلاقی افراد است که نشاندهنده میزان تمایل آنان به مهربان و با اخلاق بودن نسبت به همنوعان خود میباشد. اگر شما هم جزو آن دسته از افرادی هستید که به پرورش این بخش از وجود خود علاقه مندید، شک نکنید که از EQ بالایی برخوردارید. علاوه بر مواردی که گفته شد، چند مورد دیگر از ویژگیهای افراد با هوش هیجانی بالا به اختصار عبارتند از:
روانشناسان سالهاست که متوجه شدهاند به غیر از بهره هوشی (IQ)، هوش هیجانی یا همان EQ نیز در موفقیت یا عدم موفقیت انسانها موثر است. چه بسا افراد زیادی در طول تاریخ وجود داشتهاند که بدون اینکه نابغه باشند، تنها با هوش هیجانی بالا توانستهاند نام خود را در تاریخ ماندگار کنند. در این مقاله به بیان ویژگی هایی که نشان می دهد هوش هیجانی شما بالاست یا خیر، پرداختیم. شما میتوانید با کمک این نکات تشخیص دهید که از چه میزان EQ برخوردار هستید.
امیدواریم از خواندن این مقاله لذت برده باشید. به نظر شما وجود چه ویژگی ها و علائم دیگری در افراد می تواند نشان دهنده بالا بودن این مهارت نرم در آن ها باشد؟ نظرات عالی خودتان را با ما در میان بگذارید.
Soft Skills Expert
مهارتهای نرم، مقدمه و لازمه ورود به دنیای توسعه فردی و کسب و کار