مشاوره شغلی چیست و چه فایده‌ای دارد؟


/

یکی از مهم‌ترین موفقیت‌هایی که ممکن است در زندگی شخصی هر فرد رقم بخورد، به دست آوردن شغل مناسب با شخصیت و سلایقش است. از طرفی دیگر، یکی از چالش‌هایی که هرکدام از ما حداقل…

یکی از مهم‌ترین موفقیت‌هایی که ممکن است در زندگی شخصی هر فرد رقم بخورد، به دست آوردن شغل مناسب با شخصیت و سلایقش است. از طرفی دیگر، یکی از چالش‌هایی که هرکدام از ما حداقل یک‌بار در زندگی با آن روبرو شده‌ایم، تشخیص و دستیابی به فرصت شغلی مناسب است. اگر شما هم جزو آن دسته از افرادی هستید که هنوز نمی‌دانند در کدام‌یک از مسیرهای شغلی قدم بگذارند، بهتر است از یک مشاور حرفه‌ای کمک بگیرید. در این مقاله، به شما خواهیم گفت که تعریف مشاوره شغلی چیست و چه فوایدی دارد.

what is career counselling

منظور از مشاوره شغلی چیست؟

به زبانی ساده، به جلسات مشاوره‌ای که افراد را در انتخاب شغل مناسب راهنمایی می‌کند، مشاوره شغلی می‌گویند. این نوع راهنمایی شغلی به شما کمک می‌کند تا اهداف پیش روی خود را بهتر بشناسید و اقدامات لازم جهت دستیابی به آن‌ها را انجام دهید. در واقع در جلسات مشاوره، قرار نیست انواع شغل‌ها را به شما معرفی کنند تا از بین آن‌ها یکی را برگزینید! بلکه در این نوع خدمات، شما را از تحصیلات، تخصص و زندگی خود جدا می‌کنند. بدین ترتیب به طور دقیق متوجه خواهید شد که چه کسی هستید و به دنبال چه چیزی می‌گردید؟!

همچنین درباره ایده‌ها، احساسات، افکار و نگرانی‌ها درمورد کار و رشته تحصیلیتان نیز می‌توانید با مشاورین شغلی صحبت کنید. پس از آن، تفکرات برهم ریخته که احتمالا آرامشتان را به هم زده، مرتب‌سازی می‌شوند و پس از شناخت عوامل تاثیرگذار بر رشد، ارزیابی توانایی‌ها و ارزش‌ها نیز انجام می‌گیرد. یافتن منابع اطلاعاتی حرفه‌ای، به منظور تعیین مراحل بعدی و برنامه‌ریزی برای اهداف آینده، یکی دیگر از مزایای بهره جستن از تخصص این مشاورین است.

چه کسانی به استفاده از راهنمایی و مشاوره شغلی نیاز دارند؟

بدون شک نمی‌توان ادعا کرد که انسان‌ها صرفا در یک برهه خاص به دنبال پیشرفت هستند؛ چراکه ذات انسان در هر دوره نیاز به رشد بیشتر دارد. زمینه شغلی نیز یکی از همان مواردی است که هر کس تمایل دارد در طول دوره زندگی خود مدام در حال رشد باشد. بر همین اساس، استفاده از خدمات مشاوره شغلی می‌تواند برای دانش‌آموزان، دانشجویان، افرادی که به تازگی فارغ‌التحصیل شده‌اند و حتی افراد میانسال هم مناسب باشد. اما از بین تمام این موارد، معمولا دانش‌آموزانی که قصد انتخاب رشته در مقطع دبیرستان را دارند، بیشتر به راهنمایی شغلی نیازمندند. چراکه هنوز در ابتدای راه هستند و هیچ درکی از بازار کار ندارند. به همین دلیل لازم است با رهنمودهای یک فرد متخصص و آگاه بهترین تصمیم را بگیرند.

به عنوان مثال، برخی از دانش‌آموزان با اظهار نگرانی بیان می‌کنند که هنوز نتوانستند شغلی برای آینده‌شان پیدا کنند. همچنین گروهی دیگر معتقدند که باید به سراغ شغلی که درآمد بیشتری دارد، بروند. در حالی که از نظر شخصیتی هیچ تناسبی با آن جایگاه ندارند و مسلما در آن مسیر موفق نخواهند شد! باتوجه به آنچه که گفته شد، یک مشاوره شغلی با اطلاعاتی که در زمینه تکنیک‌های مشاوره، تفسیر ارزیابی‌ها و منابع حرفه‌ای دارد، می‌تواند تمام این نگرانی‌ها و اشتباهات را برطرف کند و فرد را به جایگاهی که به آن تعلق دارد، برساند.

 

حتما بخوانید: ضرورت و اهمیت مشاوره شغلی چیست؟

 

عواقب انتخاب شغل اشتباه

احتمالا شما هم با افرادی روبرو شده‌اید که تصور می‌کنند استفاده از رهنمودهای مشاور در زمینه انتخاب شغل، ضرورتی ندارد. این در حالی است که انتخاب اشتباه شغل می‌تواند تاثیرات منفی بسیاری در زندگی آینده افراد داشته باشد. بنابراین این مرحله از زندگی بسیار مهم است و توصیه می‌شود با راهنمایی‌های یک فرد آگاه طی شود. همان‌طور که می‌دانید، امروزه شرایط جامعه به سمتی رفته که فرصت‌های شغلی، متناسب با تعداد افراد جویای کار وجود ندارد.

از طرفی دیگر، اگر با صرف هزینه و زمان در یک مسیر شغلی قرار بگیرید و پس از پیمودن مسیر متوجه شوید که علاقه‌ای به آن ندارید، خیلی زود دچار دل‌زدگی خواهید شد. بروز این مسئله در زندگی هر فرد، سبب ایجاد مشکلات بزرگ‌تر می‌شود و مشخص نیست چقدر زمان ببرد تا فرد مجددا در مسیر درست قرار بگیرد. به همین دلیل بهتر است از همان ابتدا، با یک فرد متخصص مشورت کنید تا از بروز مسائل این چنینی جلوگیری شود.

 

حتما بخوانید: ۵ اشتباه بزرگ در انتخاب شغل که باید از آن ها پرهیز کنید.

 

انواع مشاوره شغلی

شما می‌توانید از خدمات مشاوره شغلی به صورت حضوری و آنلاین استفاده کنید. البته به یاد داشته باشید که اگر هر کدام از این راه‌ها را برای ارتباط با مشاور انتخاب کردید، حتما قبل از آن از صلاحیت، تخصص و مجوز او اطمینان حاصل نمایید. مشخص است که از بین انواع مشاوره شغلی، روش حضوری آن مناسب‌تر است. چراکه می‌توانید از نزدیک متخصص را ملاقات ‌کنید و راحت‌تر آنچه که در سر دارید را بیان کنید. اما اگر به هر دلیلی امکان حضور در دفتر مشاور را ندارید، استفاده از راه‌های غیرحضوری نیز می‌تواند موثر واقع شود.

در مشاوره‌هایی که به صورت آنلاین انجام می‌شوند، جهت سهولت کار و دقیق‌تر شدن نتایج، یک‌سری نرم‌افزارهای خاص به کار گرفته می‌شوند. در این نرم‌افزارها، اطلاعات لازم از فرد موردنظر دریافت می‌شوند و در پایان پس از بررسی دیتا، نتایج اعلام می‌گردد.

career planning

مراحل مشاوره شغلی کدامند؟

زمانی که به دفتر یک مشاور مراجعه می‌کنید، اولین اقدامی که انجام می‌شود، ارزیابی اولیه شما و تعیین دقیق اهدافتان است. این مرحله با انجام یک‌سری تست‌ها و پرسش‌ها تکمیل خواهد شد. پس از آن، به سراغ استعدادیابی و سنجش هوش می‌روند تا مشخص شود که آیا اهداف شما با استعدادهای درونیتان هماهنگ هستند یا خیر. با انجام تست‌های خودشناسی، به تصمیم صحیح‌تری درمورد شغل آینده‌تان خواهید رسید.

در واقع اگر به هر دلیلی این مرحله از جلسات شغلی شما حذف شود، نتیجه نهایی چندان قابل اطمینان نخواهد بود. چرا که به مبناهای اصلی که براساس شخصیت فرد مشخص می‌شود، توجهی نشده و این امر در آینده سبب ایجاد فرسودگی و دلزدگی خواهد شد. گاهی اوقات پیش می‌آید که شغل متناسب با شخصیت شما، درآمد چندانی ندارد! اما این ظاهر قضیه است؛ چرا که هر کس با علاقه به شغل، تلاش مستمر و نگرش مثبت، می‌تواند در هر حوزه‌ای که فعالیت می‌کند، به یکی از بهترین‌ها تبدیل شود. همین امر سبب افزایش درآمد او نیز خواهد شد.

پس از آن‌که مشاور به طور کامل از اهداف، استعدادها و تیپ شخصیتی شما آگاه شد، می‌تواند به وسیله دانش خود، شما را جهت رسیدن به اهدافتان راهنمایی کند. همچنین در این مرحله، بهترین مشاغلی که می‌توانید در آن‌ها فعالیت داشته باشید نیز معرفی می‌شوند. در مرحله پایانی مشاوره شغلی، کوچینگ توسعه فردی برای شناسایی بهتر مسیر می‌تواند برگزار شود.

با فواید و مزایای مشاوره شغلی آشنا شوید!

خدماتی که در جلسات مشاوره شغلی ارائه می‌شود، بسیار گسترده و مهم هستند. در واقع شما می‌توانید در چنین جلساتی درمورد ارزیابی مشاغل مختلف و حتی چگونگی نوشتن یک رزومه حرفه‌ای صحبت کنید. در این بخش، در مورد مهم‌ترین فواید استفاده از جلسه‌های راهنمایی شغلی صحبت خواهیم کرد.

بررسی گزینه‌های شغلی مختلف

یک متخصص به شما کمک می‌کند تا نگاهی عمیق‌تر به گزینه‌های پیش روی خود داشته باشید. به عنوان مثال، برخی افراد در مورد مشاغل پزشکی تنها به درآمد توجه دارند. در حالی که این موضوع، ظاهر قضیه است و برای رسیدن به آن جایگاه، چیزهای زیادی وجود دارد که صرفا با نگاه دقیق می‌توان متوجه شد. علاوه بر این، می‌توانید جایگاه‌های شغلی که مناسب شما است را بهتر شناسایی کنید و با دیدی بازتر گزینه‌های پیش رویتان را بررسی نمایید.

توسعه شبکه

ساخت و توسعه شبکه، یکی از کارهایی است که بعضی افراد باتوجه به تیپ شخصیتی و یا هر دلیل دیگری، با آن مشکل دارند! این در حالی است که شبکه‌سازی می‌تواند تاثیر بسزایی در رشد شغلی افراد داشته باشد. به همین دلیل باید بتوانید روابط خود را با کسانی که در حوزه مورد علاقه شما فعال هستند، مستحکم کرده و به فرصت‌های جدید دست پیدا کنید. یک مشاور شغلی به شما آموزش می‌دهد که چگونه شبکه ارتباطیتان را گسترس دهید.

تمرین جلسات مصاحبه

یکی از مراحل دشوار رسیدن به یک شغل، شرکت در جلسات مصاحبه است. بدون شک چنین جلساتی برای هر کس اضطراب‌آور است و قرار گرفتن در چنین شرایطی می‌تواند هرکس را عصبی کند. در جلسات مشاوره به وسیله بازسازی و تمرین مصاحبه‌های شغلی شما می‌توانید به تسلط خوبی برسید و شرایط را تحت کنترل خود درآورید.

از بین بردن موانع

کسی که در زمینه مشاوره شغلی تخصص دارد، بدون شک از موانع موجود بر سر راه هر شغل نیز آگاه است. همین امر مسیر رسیدن به اهدافتان را هموار کرده و به شما کمک می‌کند تا قبل از رسیدن به هر مانع، با راه‌های از میان برداشتن آن آشنا باشید.

فواید مشاوره شغلی چیست

انجام آزمون‌ها و ارزیابی‌های مهارت

با انجام تست‌های تعریف شده، این امکان برایتان فراهم می‌شود تا راحت‌تر مهارت‌های خود را بشناسید. زمانی که به این شناخت برسید، انتخاب شغل آینده برایتان دشوار به نظر نخواهد رسید.

تدوین برنامه شغلی

برخی از افراد می‌دانند که شغل موردعلاقه‌شان چیست، اما با مسیر رسیدن به هدف آشنایی ندارند. جلسات مشاوره به آن‌ها کمک می‌کند تا یک برنامه عملی برای پیمودن این مسیر تدوین کنند.

 

حتما بخوانید: چگونه برنامه مسیر شغلی ترسیم می‌شود؟

 

ویژگی‌های یک مشاور شغلی خوب چیست؟

پیدا کردن یک مشاور متخصص و مسئول ممکن است کمی سخت باشد. به همین دلیل در این بخش، به ویژگی‌هایی که یک مشاور شغلی باید داشته باشد، اشاره می‌کنیم.

  • فردی که در این زمینه فعالیت می‌کند، باید مدرک دانشگاهی در یکی از رشته‌های مشاوره توان‌بخشی، آموزش مشاور، روانشناسی مشاور و یا سایر رشته‌های مرتبط داشته باشد.
  • یک مشاور خوب باید توانایی فراهم کردن منابع ارجاعی را داشته باشد.
  • تخصص مشاور با دغدغه شما هماهنگ باشد. به عنوان مثال، در زمینه انتخاب شغل در مقطع دبیرستان متخصص باشد.

جمع بندی

امروزه مشاوره شغلی به عنوان یک تخصص شناخته شده که به افراد کمک می‌کند تا مناسب‌ترین جایگاه شغلی را برای خود برگزینند. البته همان‌طور که که در ابتدای مطلب نیز اشاره کردیم، قرار نیست صرفا افرادی که به تازگی قصد ورود به بازار کار را دارند؛ در این جلسات مشاوره شرکت کنند، بلکه هر فرد در هر سنی ممکن است به کمک این متخصصان نیازمند شود. به طور کلی در جلسات مشاوره، به شما خواهند گفت که  بیشتر در چه حوزه‌هایی مهارت و استعداد دارید و بهترین مسیر شغلی برای شما تدوین خواهد شد.

شما می‌توانید در راستای پیدا کردن مسیر شغلی، بر طرف کردن چالش های شغلی مانند فرسودگی شغلی و… از خدمات مرکز مشاوره شغلی رشدانا استفاده کنید.

فرزانه فانی

فارغ التحصیل کارشناسی معماری و مشغول فعالیت طراحی گرافیک و افزایش سطح مهارت خود در این زمینه هستم. رشدآموز دوره پانزدهم رشدانا بودم و به نوشتن و تولید محتوا علاقه مندم و مدتی است به عنوان کارشناس محتوا در رشدانا فعالیت می‌کنم. من به عنوان عضو کوچکی از خانواده نویسندگان محتوا، تمام تلاشمو می‌کنم تا محتوا های ارزشمندی تولید کنم.

1 دیدگاه

شما نیز می توانید در تبادل نظرها شرکت کنید، دیدگاهی بنویسید یا به دیدگاه دیگران پاسخ دهید.
برای نوشتن دیدگاه اینجا را کلیک کنید

  1. رضا

    وقت بخیر
    برای توسعه شخصی بهتر هست که مشاوره یا منتور داشته باشیم یا اینکه از آموزش‌های توسعه فردی در مرحله اول استفاده کنیم من سایت آموزش و مشاوره کسب و کار نجات ،ذهن کارآمد ، ساینا و چند تا سایت دیگه را چک کردم برای توسعه کسب وکار پیشنهادات زیادی را مطرح کردند ، لطفا در صورت امکان مسیرهایی که می‌تونم انتخاب کنم را اعلام بفرمایید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.




مشاوره بگیرید 09301302890 9:00 تا 16:00

×
roshdana aparat roshdana instagram roshdana twitter roshdana telegram roshdana linkedin